Fortfarande anser vi att i ett jämlikt samhälle, så är inte en internationell kvinnodag nödvändig. Men vi lever inte i ett jämlikt samhälle, land eller värld.
Mäns våld mot kvinnor definieras av FN som:
"Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i, eller troligen kommer att leda till, fysisk, sexuell eller psykisk skada eller lidande för kvinnor, samt hot om sådana handlingar, tvång eller godtyckligt frihetsberövande, vare sig det sker i det offentliga eller privata livet."
Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer existerar överallt och förekommer oberoende av kulturell och religiös tillhörighet, etnicitet, sexualitet, social tillhörighet och ålder.
Våldet mot kvinnor förekommer på flera arenor: inom familjen och i hemmet, eller på olika håll i samhället. Det utövas eller tolereras ibland även av staten. Våld i familjen omfattar både könsdiskriminering och våld. Våldet syftar till att upprätthålla den underordnade ställning kvinnor har i förhållande till män.
Diskriminering på grund av kön tar sig även andra uttryck. Det saknas uppskattningsvis mellan 60 och 200 miljoner kvinnor i världen som en följd av aborter av flickfoster och att flickor dödas efter födseln. Det kan också handla om att flickor anses vara mindre värda än sina bröder, vilket kan leda till att de får mindre mat, inte får gå i skolan och inte får bestämma själva över sin sexualitet.
Hedersrelaterat våld och förtryck, tvångsgifte och könsstympning är ytterligare exempel på våld som diskriminerar kvinnor.
Föreställningar om kvinnors mindre värde får även socioekonomiska konsekvenser. I ett globalt perspektiv har kvinnor sämre hälsa, lägre lön och sitter betydligt mer sällan än män i beslutande positioner.
Våld i samhället utgörs av bland annat våldtäkt och andra sexuella övergrepp, hot våld och trakasserier på arbetsplatsen och andra offentliga platser samt trafficking och tvångsprostitution. Det finns ingen tillförlitlig statistik över antalet kvinnor och barn som utsätts för människohandel för sexuella ändamål, men grova uppskattningar tyder på att mellan 700 000 och 2 miljoner kvinnor och flickor drabbas varje år.
Förändringarna har börjat, men arbetet tar tid och vi har lång väg att gå. Dock måste tillstås att förändringar sker på många plan i samhället, allt ifrån kommunernas insatser för våldsdrabbade kvinnor och familjer till att regeringen prioriterar alltmer resurser på kvinnofridsarbetet. Lagstiftningen har även den skärpts för våld och sexuellt våld mot kvinnor. Under de år som vi funnits, kan man tydligt känna förändringens vind. Därför känns det hoppfullare i år att skriva detta inlägg gällande den internationella kvinnodagen.
B K R O Kraft Force