Det som händer i Iran angår oss alla

/0550dcb8-02ca-42c5-b16c-19dc84702df5.jpg

Vi har de senaste veckorna kunnat följa utvecklingen i Iran, efter att en ung kvinna på 22 år, blivit brutalt mördad av den iranska moralpolisen. Hennes namn är Jina Amini, en kurdisk-iransk kvinna, vars liv offrades för att hon bar sin slöja felaktigt, så att hennes hår kom att synas.

Detta blev startskottet för kvinnorna i Iran, att ge sig ut på gatorna och protestera mot ett religöst förtryck som varat alltför länge. Protesterna är nu inne på sin tredje vecka, och minst 52 personer, varav fem kvinnor och fem barn dött i protesterna. Minst 1500 personer har också gripits. 

Kvinnorna protesterar mot förtrycket av deras kön, tvånget att bära slöjor, samt alltför oftast det obligatoriska tvånget att  underordnas i männes värld, där prästerskapet och sharia styr landet. Protesterna sprids som en löpeld över hela världen, där kvinnor i protest klipper av sig sina hår och slänger sina slöjor, som stöd till kvinnorna i Iran. 

För mig som varit i Iran , så kommer många tankar upp och det berör mig mycket. Iran är ett vackert och varmt land och  sällan har jag träffat ett varmare folk och under senare år, har jag upplevt att hoppet har kommit tillbaks hos de yngre generationerna. Jag har anat en längtan efter frihet hos kvinnorna och ingenting har kunat ta hoppet eller drömmen ifrån dem. Så det är definitivt inte en slump att kvinnornas uppror börjat. Jina Amina blev startskottet för denna revolution.

Men så många människor har innan dess fått offra sina liv för denna dröm- Så låt oss heller inte glömma dem; Aborrahman Farrokhzad, Sadegh Sharafkandi, Homayoun Ardalan, Parvaneh Forohar, Dariush Forohar, Mohammad Mokhtari, Neda Agha Soltan och många fler...

Detta är mig veterligen den första feministiska revolutionen i världen, och det är oerhört viktigt att Sverige och omvärlden stödjer deras kamp mot den islamistiska förtryckarregimen i Iran. Det är dags att stå upp för alla kvinnors och flickors rätt att själva bestämma över vad de vill eller inte vill bära, och mest av allt stå upp för alla människors lika värde. 

Det är hög tid att solidarisera med kvinnorna i Iran och deras feministiska revolution. Dom kan och dom vågar, vi kan och vi vågar sluta upp bakom dem.

// B K R O Kraft Force 2022-10-06

  Annah Ally 

6 Oct 2022

/black-and-white-flower-print-set-set-of-3-flowers-bedroom-decor-grey-gray-11x14-black-and-white-photography-8x10-bota.jpg

Välkommen till

B K R O

Kraft Force

www.bkro.eu

Barn och Kvinnorätts

Organisationen

B K R O Kraft Force

 

www.bkrokraftforce.me

www.bkrobarn.eu

 

Facebook

 

/black-and-white-flower-print-set-set-of-3-flowers-bedroom-decor-grey-gray-11x14-black-and-white-photography-8x10-bota.jpg