Under några veckor har den aktuella samhällsdebatten mycket kommit att handla om kvinnovåldet. Vi som arbetat men också levt i detta, känner både glädje men också sorg. Glädje för att man äntligen lyft frågan och med detta också förväntningarna om att det äntligen skall komma till verkliga och permanenta förändringar för alla våldsutsatta kvinnor. I detta får vi heller aldrig glömma barnen till dessa kvinnor, eller de unga tjejer som tidigt får erfara våld och kontroll från deras pojkvänner.
Men vi känner också sorg över att det tog så många år innan samhället skulle vakna. För mäns våld mot kvinnor är den största människorättsskandalen i Sverige och i världen.
För detta är som vi tidigare skrivit om, ett gigantiskt samhällsproblem som till en del handlar om attitydproblem. Ingen flicka eller kvinna skall behöva vänja sig vid att kallas hora. Bara det ordet är väldigt laddat och oerhört nervärderande. För vi får heller inte glömma, att innan det första slaget, så har det varit en lång period av nedbrytning och där ord som hora och andra nedvärderande ord flitigt används. För det första slaget kommer ofta aldrig överaskande utan det kommer när mannen redan har kontroll. Det är därför en del av insatsen måste vara att arbeta i förebyggande syfte och det handlar om att ge barn sunda värderingar och mest av allt om respekt för varandra.
Det handlar också om att förändra samhällets insatser mot kvinnovåldet. Vi anser att det är viktigt med andra aktörer vid sidan om kvinnojourerna. Det skulle medverka till framförallt högre standard på arbetet, konkurrens är också sund. I dagsläget är vi några få föreningar och organisationer som arbetar parallellt med kvinnojourerna. Främst blir detta en ekonomisk fråga, då kommunerna har samarbetsavtal med jourerna. Vidare så innebär detta samarbete också att kvinnojourerna har anmälningsplikt när det gäller barnen till de våldsutsatta kvinnorna. Denna anmälningsplikt/skyldighet är vi stora motståndare till.
Även socialtjänstens rutiner kring arbetet med våldsutsatta kvinnor måste förändras. Vi får inte glömma att SoL är först och främst är en ramlag, vilket gör att kvinnor och deras barn kan få mycket olika öden.
Det är också nödvändigt att förändra rättssystemet. Att få fler kvinnor som vågar anmäla, just för att man blir tagen på allvar. Att fler anmälningar faktiskt leder till till åtal och fällande domar. Att mindre misstag görs vid beslut om kontaktförbud. Att vid synnerliga fall, även tilldela kvinnan ensam vårdnad. För just den gemensamma vårdnaden som familjerätten i nästan alla fall dömer till, innebär för många kvinnor en dödsfälla.
Vi på B K R O Kraft Force, vill tro att detta bara är början på något stort som kommer att gynna alla våldsutsatta kvinnor och barn. Vi har kämpat för detta sedan 2012.
Barn och Kvinnorätts Organisationen
B K R O Kraft Force