Vi får aldrig glömma.

Andra världskriget och förintelsen får aldrig någonsin glömmas. Igår var minnesdagen över förintelsen och detta behöver ihågkommas. För Europa är bräckligare än någonsin. I just svåra tider, händer de värsta brotten även mot mänskligheten.

Ingen kunde ana 1939 när andra världskriget inleddes, vad Hitler verkligen hade för planer. Men vi borde ha förstått och vi är alla åskådare till vi vågar protestera. För tystnaden sänder ut signaler, till både förövarna och dem utsatta. Tystnad är acceptans.

Miljoner judar förlorade sina liv i ett meningslöst hat. Vi får heller inte glömma alla andra offer som inte hade judisk härkomst, sammantaget talar vi om en siffra mellan 11 och 17 miljoner människor som föll offer för systematisk utrotning och gränslöst hat. 

Sverige var inte indraget i andra världskriget, men vi var tillika åskadare och detta mörka förflutna får vi och omvärlden leva med.

Men har mänskligheten tagit lärdom av detta?

Vi har fortfarande rasism, främlingsfientlighet, antisemitism och hat mot olika minoriteter världen över. Mer än någonsin liknar Europa tiden innan andra världkrigets utbrott. Vi har haft ekonomiska kollapser i många EU länder och vi har stor arbetslöshet och inte alltid ett fungerande socialt ansvar i vårt land och många andra europeiska länder. Utanförskapen och motsättningarna är större än tidigare. På detta har vi den största flyktingvågen någonsin. Det rör sig om flyktingar från krigests fasor men också om ekonomiska flyktingar. Då måste vi Europa mer än någonsin motarbeta alla former av främlingsfientlighet.  Främst måste vi våga ta debatten om att världen tillhör alla. 

För vi får aldrig någonsin glömma. Aldrig någonsin bli åskadaren igen.

 

B K R O Kraft Force

/ Örjan L - Zannah B K - Magdalena F - Annica G - Karin W - Patrik L

28 Jan 2016

/black-and-white-flower-print-set-set-of-3-flowers-bedroom-decor-grey-gray-11x14-black-and-white-photography-8x10-bota.jpg

Välkommen till

B K R O

Kraft Force

www.bkro.eu

Barn och Kvinnorätts

Organisationen

B K R O Kraft Force

 

www.bkrokraftforce.me

www.bkrobarn.eu

 

Facebook

 

/black-and-white-flower-print-set-set-of-3-flowers-bedroom-decor-grey-gray-11x14-black-and-white-photography-8x10-bota.jpg